nedelja, 14. junij 2009

28. Maraton Franja BTC City

Ponovno smo naročili lepo vreme in narava nas tudi tokrat ni razočarala. Na prijetno toplo in sončno jutro se ob 8:10AM s prijateljem Juretom odpraviva v BTC, kjer je štart letošnjega maratona Franja. Tam se nama pridruži še klubski kolega Janez ter prijatelja Tomi in Matic, tudi sama kolesarska navdušenca.


Rezultat: s časom 3h:54':11" neto, zasedem odlično 285. mesto od 2031 oziroma 51/355 v kategoriji.












































(Vzpon na Kladje = Kladje - Cerkno)
FazaČasMesto
(Abs/Kat)
Lanski časRazlika
(Abs/%/Mesto)
Cerkno1h:43':33"341/661h:48':22"-4':49" /4.5% / na
Kladje2h:10':11"319/572h:20':13"-10':02" /7% / na
Vzpon na Kladje26':38"299/5831':51"-5':13" /16% / na
Vodice3h:23':10"305/543h:38':57"-15':47" /7% / na
Cilj BTC (netto)3h:54':11"292/554h:14':08"-19':57" /7.8% / na














Po končanih finalnih pripravah se odpravimo v sam štartni prostor, ki pa je, kljub temu da je do začetka še 20 min, že kar lepo zapolnjen. Zadovoljimo se s trenutno pozicijo in potrpežjivo čakamo na odštevanje.

Dirka se ob 9:00AM prične s procesijo skozi ljubljanske ulice, ki so za tako številčno množico kolesarjev močno preozke. Zaradi tega mora biti koncentracija že takoj na višku, saj v nasprotnem primeru lahko hitro pride do nesreče. Z Janezom se začneva takoj po sireni prebijati naprej in tako priti do čim boljše skupine za celotno pot. To nama kar dobro uspeva in malo pred Dolgim Mostom sva le še kakih 50m za vozilom organizatorja, ki nadzoruje začetek dirke. Do Brezovice, kjer je leteči štart, naju prehiti kar nekaj ljudi tako da skozi štart zapeljem kakih 150m za prvim in si s tem pridelam 30s zaostanka.

Do Vrhnike je še kar velika gneča, zato se odločim da počakam do prvega klanca in ne prehitevam preveč zavzeto. Kolikor lahko, sledim Janezu, ki se je prebil že nekaj10m naprej. Na začetku vzpona nato preidem v svoj tempo, saj je to šele začetek dirke, zato moram še štediti svoje moči. Na vrhu vzpona ulovim manjšo skupinico in lahko si oddahnem, ker vem da sem prestal prvo sito, v dobri skupini pa bom tudi zadržal visok ritem.

Valovita pot, na kateri se dvignemo za dobrih 100 višinskih metrov, nas nato vodi naprej proti Godoviču, kjer se začne prvi večji spust. V tem obdobju se vozim bolj od spredaj, nekaj malega celo vlečem, vendar ker se zavedam da najtežje šele pride, se tudi hitro umaknem v zaveterje. Na spustu nimam večjih težav in prehitim kar lepo število kolesarjev ter se tako prebijem v ospredje naše skupine. Za razliko od lani se mi cesta ne zdi več tako nevarna, to pa gre pripisati tudi boljši tehniki, predvsem v ovinkih, kjer je potreben občutek za nagib kolesa. V Idriji imamo, po informaciji nekega gledalca, 5 min zaostanka za vodilnimi. Tukaj se odločim da vzamem prvi gel, kar je malenkost prezgodaj, saj je do vzpona na Kladje še cca.: 20Km. Do Cerknega se trasa bolj kot ne spušča, zato si v veliki skupini lahko pošteno odpočijem, medtem pa vseskozi razmišljam o vzponu.

Na začetku ga vzamem bolj rezervirano, nekateri pa se zapodijo mimo mene. Večino od slednjih v 6Km kolikor je do vrha, kasneje tudi ujamem in prehitim. Ker vzpona ne odpeljem na polno, vidim tukaj, v kombinaciji s pravočasnim zaužitjem gela, nekaj rezerve za naslednje leto. Zaradi boljše pripravljenosti mi letos kilometri zelo hitro minevajo in ko pridem na vrh je na vrsti polnjenje bidonov, ki sem ju do tu namenoma čim bolj izpraznil. Po še nekaj kozarčkih sladkega čaja se podam na spust, ki mi lani ni preveč lepo uspel. Tudi letos pa je zelo podobno. Na začetnem delu, kjer je nekaj zavitih ovinkov prehitim dva kolesarja, ki sta zame prepočasna. Dobrih 100m pred mano je manjša skupinica z lepo hitrostjo in zaželim si da bi bil tudi jaz njen član. Žal ostane le pri željah, saj se jim, kljub nekaj poizkusom, ne uspem približati. Odločim se da počakam druge za mano in res me proti koncu spusta ulovi nekaj kolesarjev in kolesarka. Punca (na sliki za mano) je zelo dobra, saj v ženski konkurenci zasede 6. mesto, za mojim neto časom pa zaostane le 17 sekund, pri tem pa vmes še večkrat narekuje tempo! Po nekaj napornih kilometrih, v katerih sodelujem čisto v ospredju, vendarle ujamemo večjo skupino pred nami in vožnja postane malenkost lažja.

Kmalu pridemo do Škofje Loke, kjer na števcu piše že 120Km. Tu se zame preizkušnja šele začne. Do sedaj je šlo brez večjih težav, sedaj pa že čutim pojenjanje moči, utrujenost v nogah in bolečine v zadnjici, hrbtu in vratu. Na znamenitem klančku iz Škofje Loke ne morem več držati tempa hitrejšega dela skupine in porodijo se mi temne misli, podkrepljene s spomini iz preteklega leta. Na srečo pa v krizi nisem sam in kmalu me ujamejo ostali, ki imajo na tem odseku moj tempo cca.: 33Km/h. S težavo nato zaužijem še drugi gel, saj mi sladkor nikakor ne paše, v bidonih pa imam le čaj! K sreči pripelje mimo spremljevalni motor organizatorja, ki deli plastenke z navadno vodo.

Od tu naprej se držim le še v zaveterju in čakam da bo čim prej konec, saj komaj čakam da stopim dol s kolesa in obujem bolj udobne čevlje. Do cilja je še cca.: 30Km, kar pomeni slabo uro trpljenja. Na srečo pa mi je trasa zelo dobro poznana, kar malo olajša situacijo. Ko pridemo do Ježice postane tempo malo višji. Ker imam še dovolj moči se odločim da najbolj zagretim šprinterjem sledim kolikor lahko, brez da bi koga spravljal v nepotrebno tveganje. Do konca je le še nekaj ovinkov in ko prečkam ciljno črto so moje prve besede: "Hvala bogu da je konec!"

Ko sem pospravil kolo sem v cilju poiskal oz. počakal prijatelje in znance ter odšel "pospravit" še makarone :), ki so se zelo prilegli. Ker pa mi je od vseh naporov za pol dneva prenehal delovati celo mobitel ter z njim vred tudi fotoaparat, žal nimam nobene slike z zaključka prireditve.

Nasvidenje prihodnje leto!

In še rezultati nekaj ljudi, ki jih poznam:



















































Mesto(bruto)NazivSkupni osebni časVzpon na KladjeKomentar
47.David Pleše3h:26':58"20':53"Triatlonec: http://www.davidplese.com/
92.Janez Klančnik3h:38':29"22':41"Triatlonec: http://www.triatlonklub-lj.si
180.Jure Dolinar3h:41':36"25':14"Triatlonec: http://www.triatlonklub-lj.si
880.Tomaž Pipan4h:28':54"34':19"Prijatelj
1300.Jure Boc4h:59':05"45':10"Prijatelj. Prvič na Franji, bravo!
1719.Matic Pipan5h:47':45"49':28"Prijatelj

Ni komentarjev: