nedelja, 9. maj 2010

9. Ptujski triatlon


Čeprav letos Ptuj ni odprl moje tekmovalne sezone, pa je v nečem le (p)ostal prvi. Prvič so me namreč spremljale moje tri punce: mami, sestra Mojca in naša psička Rubi. Disciplina je tudi letos enaka, torej sprint (P:750m;K:19Km;T:5Km), pri čemer pa sta bili trasi kolesa in teka, glede na lani, rahlo spremenjeni in podaljšani. Klubskih (so)tekmovalcev je bilo letos na tej tekmi precej manj, saj se večina pripravlja za druge tekme. Vseeno pa mi na poti ni bilo dolgčas, saj je z mano potoval Marko.





Rezultat:
[* Podatki se lahko, zaradi dejansko pretečenega oz. napake pri merjenju, razlikujejo! ** plavanje(uradno) obsega še tek do T1 *** kolo in T2(Garmin) imata po moji krivdi napako]
Faza Čas (Garmin) Čas (Uradno) Mesto
(Abs/Kat)
Lanski čas Razlika
(Abs/%/Mesto)
plavanje 12':57" 13':46" 35 / 12 13':42" n/a
menjava1 1':11" 0':21" 31 /10 0':43" n/a
kolo 27':49" 27':40" 6 / 3 27':16" n/a
menjava2 0':17" 0':33" 65 /28 0':32" n/a
tek 21':34" 21':33" 40 /13 21':44" n/a




S skupnim časom 1h:03':54"
sem zasedel 22. mesto od 116 in
8/40 v kategoriji.







Za odhod iz Ljubljane ob 8:00AM je bilo potrebno vstati uro prej, kar sem prejšnji dan že predvidel in se dodobra naspal. Ob 9:30AM sva že prispela na kraj dogodka, kjer nas je lepo sprejelo tudi čudovito vreme, kot nalašč za nedeljski izlet. Po začetnem nameščanju, pozdravljanju z vsemi znanci in uspešni prijavi, sva z Markom odšla na krajši ogled kolesarske trase, saj je on še ni poznal, ob enem pa je bilo to tudi ogrevanje za štart predviden čez slabo uro. V menjalnem prostoru je vse potekalo brez težav. Tokrat smo imeli tekmovalci z licenco rezervirno celo svojo rampo, tako da je bilo prostora dovolj. Parkiram zraven Harnolda, kar je garant da bo ob menjavi vedno dovolj prostora :), potem pa se že začnemo zbirati okoli bazena.



Po kratkem ogrevanju(cca. 50m) in še preden bi se s sotekmovalci v progi(št. 6) lahko dogovorili za vrtni red, se tekma začne. V trenutku se vsi naenkrat poženemo in prvo dolžino odplavamo trije vzporedno. Po prvem obratu sem na drugem mestu in tako ostane še nekaj dolžin. Po hektičnem uvodu se tempo umiri, potem pa se začne prerivanje in prehitevanje od zadaj.

Mislim si: "sedaj bo šlo pa hitreje!". Ko se pred mano postavita še dva, se odločim da se ne bom silil v ospredje, temveč da ostanem za njima. Ostalih nekaj dolžin tempo še dodatno popusti a še vedno vztrajam v "zaveterju", čeprav bi lahko plaval občutno hitreje. Prehitevanje je pač zahtevno in naporno, zato se tolažim da je mogoče tempo vseeno dober in da zaradi dodatnega vzgona nimam pravega občutka. Iz rezultata plavanja je razvidno kako zelo sem se zmotil. Nauk zgobe je: "če hočeš kaj dobro narediti, naredi sam in ne računaj na druge!".

Po izhodu iz bazena je do menjalnega prostora še 200m(!), za kar porabim okoli 50". Že po nekaj korakih pa prehitim mariborčana, ki sem ga kar lepo "pretepel" po podplatih, najhitrejši iz proge(Ljubo) pa ima že 11" prednosti. Prva menjava mi, kljub temu da svojega kolesa ne opazim takoj in imam nekaj težav z očali in čelado, dobro uspe. Najhitrejši je bil boljši še za 9", torej je za v prihodnje še nekaj rezerve. Ja, če že ne morem zmagati v skupnem seštevku oz. posamezni disciplini, bi mi mogoče nekoč lahko uspelo vsaj v menjavi :).




Obuvanje na kolesu mi gre tokrat že precej lažje od nog in rok, tako da sem lahko že dokaj hitro skoncentriran le na cesto, sotekmovalce in seveda poganjanje na vso moč. Kmalu se formira skupina 5-7 tekmovalcev v kateri je tudi stari znanec Miran iz Krškega. Skupaj nato dobro sodelujemo in s tem narekujemo močan tempo, kar potrjujejo tudi naš časi kolesarjenja, ki nas uvrščajo v prvo deseterico. Trasa na kolesu je letos na eni strani podaljšana v kratek klanček pod nadvozom proti rondoju, tik pred katerim je obrat, na drugi strani preko mostu, pa ostaja nespremenjena. Veter danes ni bil pomemben dejavnik, saj ni bil zelo močan, kljub temu pa vožnja v zaveterju pomeni precej manj utrujene noge, za razliko od prejšnje "krono" tekme. Malo pred koncem etape, ko še zadnjič oddelam svojo izmeno na "špici", tempo popusti, saj si vsi sezuvamo čevlje, zaužijemo še zadnje požirke tekočine ter se pripravljamo na sestop.

Pri drugi menjavi imam kljub odličnemu sestopu in sestrinem "priganjanju" nekaj težav z obuvanjem tekaških copat, zato je ta faza tokrat najslabši del moje predstave, glede na vse ostale seveda. Ker pa tukaj govorimo le o sekundah, ki pri teku niso tako pomembe kot pri kolesarjenju, si s tem preveč ne belim glave.


Začnem z zame kar solidnim tempom okoli 4':10"/Km, vendar pa to za kompanjone s kolesa ni dovolj, saj so še približno za 10-15"/Km hitrejši, zato me takoj dohitijo oz. prehitijo. Kot že omenjeno je tekaška trasa letos drugačna, kar mi na žalost onemogoča direktno primerjavo s preteklim letom, na kar sem odkrito računal. Namesto asfaltiranega dela levo na izhodu iz menjalnega prostora, ki je ostal enak, in dveh krogov, je bilo potrebno odteči tri skrajšane, kar so na žalost nekateri člani našega kluba, spregledali. Trasa ni povsem ravna(glej podrobne podatke), kot pomotoma kaže Garmin, je pa v celoti peščena, kar sicer negativno vpliva na hitorst, je pa precej bolj prijazna za kolena. Ko smo že pri tem naj povem, da gre z mojo poškodbo zadnje čase precej na bolje. Če sem še prejšnji vikend čutil precejšnje bolečine med in negativne posledice po teku, pa je tokrat občutek že popolnoma drugačen :D. Mislim da gre veliko zaslug tudi najnovejši kremi Mumio, ki mi jo je priskrbel Miro.

Drugi kilometer odtečem v podobnem ritmu, tretji pa je nekoliko počasnejši, saj sem vseskozi na robu svojih zmožnosti, kar zelo težko vzdržujem. Le zaradi spodbude svojih domačih navijačev, gledalcev ob progi in pretnje zasledovalcev, ki jih srečujem na obratih, mi uspe nato ritem ponovno dvigniti na spodobo raven, celo boljšo glede na sam začetek teka. V cilju imam zato zanesljivo prednost pred prvim zasledovalcem Aljošo, ki je proti mojemu teku pridobil skoraj 2', za več pa mu je tokrat, na mojo srečo, zmanjkalo časa oz. metrov. Pa več sreče prihodnjič ;) :).

Čeprav sem že plaval slabo, pa je tek še vedno moja najšibkejša točka in le odličnemu kolesarjenju ter seveda sreči s skupino pri le tem, se imam po moji oceni zahvaliti za cca. 5 mest boljši rezultat pri končni uvrstitvi. Zaradi tega ter izredno lepega družinskega izleta in izboljšanja "koleningitisa" :) moram biti s celoto, kjub nekaterim negativnim presenečenjem, več kot zadovoljen.

Sicer je sezona še dolga, vmes pa pride še mrzla teta zima, vendar pa že sedaj z veselejm pričakujem naslednje leto in ponovno druženje v Termah Ptuj. LP!

In še rezultati ostalih:
Mesto(bruto) Naziv Rezultat Komentar
1. Vid Pucelj 0h:55':13" Zmagovalec. Bravo!
51. Verdenik Marko 1h:09':35" Triatlonec: http://www.triatlonklub-lj.si
Bravo!
DNF Stanislav Kermelj n/a Triatlonec: http://www.triatlonklub-lj.si
Težave s štetjem krogov:)
DNF Klemen Zupan n/a Triatlonec: http://www.triatlonklub-lj.si
Težave s štetjem krogov:)

Ni komentarjev: